ampelonas

Γιατί τα Μεσόγεια θεωρήθηκαν από την αρχαιότητα ο ιδανικότερος τόπος για αμπελοκαλλιέργεια.

Ο αμπελώνας της Αττικής είναι από τους μεγαλύτερους αμπελώνες στην Ελλάδα, που αναπτύσσεται περιμετρικά και ενίοτε πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Αθήνα.

Σχετικά στοιχεία για τον οινοτουρισμό στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας περιλαμβάνονται σε έκθεση ανταγωνιστικότητας και διαθρωτικής προσαρμογής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Αμπελώνας Μεσογείων είναι ο αρχαιότερος και μεγαλύτερος αμπελώνας στην Ελλάδα και απαρτίζεται από 26 οινοπαραγωγούς.

Μεσόγεια σημαίνει η μέση γη. Και πραγματικά αυτό το μεγάλο κομμάτι της Αττικής βρίσκεται ανάμεσα σε δύο θάλασσες, δημιουργώντας μια χερσόνησο ιδανική για αμπέλια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αττικής, η εκτεταμένη ζώνη των Μεσογείων είναι η πιο ξηροθερμική περιοχή της Ελλάδας με 2.900 ώρες ηλιοφάνειας όλο τον χρόνο και ετήσια βροχόπτωση που δεν ξεπερνά τα 415 mm. H γειτνίαση όμως με την θάλασσα και από τις δύο πλευρές της χαρίζει την αύρα, που δροσίζει τα αμπέλια τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Tην ίδια βοήθεια προσφέρει και το δροσερό αεράκι από τον ορεινό όγκο του Υμηττού. Χάρη σε όλα αυτά τα στοιχεία τα Μεσόγεια θεωρήθηκαν από την αρχαιότητα ο ιδανικότερος τόπος για αμπελοκαλλιέργεια.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η κυρίαρχη ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται και ευδοκιμεί στον Αμπελώνα Μεσογείων, χάρη στο μικρόκλιμα της περιοχής είναι το Σαββατιανό, από το οποίο παράγονται ανοιχτόχρωμα κρασιά, με ελαφριά γεύση, ντελικάτα αρώματα και χαμηλή οξύτητα.

Το Σαββατιανό χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή της ρετσίνας. Το σύνολο των αμπελώνων της Περιφέρειας Αττικής παράγει τους οίνους Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Αττική και ΠΓΕ Ρετσίνα Αττικής ενώ οι οίνοι που παράγονται από τους αμπελώνες των Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας φέρουν την ένδειξη ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα. Επιμέρους στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Ανάβυσσος στην ευρύτερη περιοχή της δημοτικής κοινότητας Αναβύσσου, ΠΓΕ Βιλίτσα που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Παιανίας (αποτελεί τον μόνο οίνο που περιέχει μόνο ξενική ποικιλία), ΠΓΕ Κορωπί στην δημοτική κοινότητα Κρωπίας, ΠΓΕ Μαρκόπουλο, ΠΓΕ Παιανία, ΠΓΕ Παλλήνη, ΠΓΕ Πλαγιές Πεντελικού και ΠΓΕ Σπάτα.

Επίσης, από το 1979 η Ρετσίνα που παράγεται στην Περιφέρεια Αττικής απέκτησε το δικαίωμα να φέρει γεωγραφική ένδειξη και να εντάσσεται πλέον στην κατηγορία των οίνων ΠΓΕ της Ελλάδας. Οι ρετσίνες που παράγονται στην Ενότητα Ανατολικής Αττικής και φέρουν την ένδειξη ΠΓΕ είναι  η Ρετσίνα Μεσογείων, η Ρετσίνα Παιανίας, η Ρετσίνα Παλλήνης, η Ρετσίνα Πικερμίου και η Ρετσίνα Σπάτων.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Γεράνια από αμπέλια που βρίσκονται στο βουνό Γεράνια στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αττικής και ΠΓΕ Ίλιον από αμπέλια που βρίσκονται στην εξοχική κατοικία της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας. Η ρετσίνα που παράγεται στην Ενότητα Δυτικής Αττικής και φέρει την ένδειξη ΠΓΕ είναι η Ρετσίνα Μεγάρων.

Στην Περιφέρεια υπάρχει το Μουσείο Οίνου ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά επισκέψιμα οινοποιεία.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.