Τράπεζα-Πειραιώς

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Τράπεζας Πειραιώς στην έκκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την ενεργοποίηση της Κάρτας Αγρότη πριν ανοίξουν για φέτος οι πύλες του ΟΣΔΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα ανέλαβε πρωτοβουλία για να διευκολύνει τους αγρότες και από την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 και μέχρι την έναρξη του συστήματος υποδοχής Ετήσιων Δηλώσεων Καλλιέργειας (ΟΣΔΕ 2021) από τα ΚΥΔ, θα δέχεται κανονικά τα αιτήματα για χορήγηση Κάρτας του Αγρότη, με βάση τις περσινές δηλώσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, “στόχος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτών σε ρευστότητα, η οποία αυτή την περίοδο είναι απαραίτητη, για την κάλυψη των παραγωγικών τους αναγκών, με κάθε πρόσφορο μέσο και με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία”.

Η απόφαση ελήφθη λίγες μόλις ημέρες μετά την επικοινωνία που είχε ο υπουργός με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι διαρροές από την πλατεία Βάθη έλεγαν ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας “συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα πριν ξεκινήσει η υποβολή των ΕΑΕ 2021, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να λάβουν τις αναγκαίες πιστώσεις και να αγοράσουν πρώτες ύλες, να προμηθευτούν φυτοφάρμακα και άλλα εργαλεία αναγκαία για τις καλλιέργειες τους”.

Τελικά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες πρώτη ανταποκρίθηκε η Πειραιώς και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν είναι σίγουρο ακόμα εάν θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα.

Όροι και προϋποθέσεις

Σημειώνεται ότι η Κάρτα του Αγρότη παρέχεται στους παραγωγούς, δικαιούχους της Βασικής Ενίσχυσης, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η κάρτα διατίθεται στους αγρότες εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση τους προς την τράπεζα στην οποία δηλώνεται ο τηρούμενος καταθετικός λογαριασμός, στον οποίο και θα πιστωθεί η Βασική Ενίσχυση.

Το πιστωτικό όριο κάθε αγρότη θα ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί της Βασικής Ενίσχυσης που δικαιούται τη συγκεκριμένη χρονιά, θα αφορά μόνο την προεξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης και δεν θα μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτό οποιεσδήποτε άλλες οφειλές του αγρότη προς την τράπεζα. Η διάρκεια του πιστωτικού ορίου λήγει με την πίστωση της Βασικής Ενίσχυσης, η οποία και θα εξοφλεί τη χρηματοδότηση.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.