Σαύρα-της-Μήλου

Η σαύρα της Μήλου, ο ασπροπάρης, το πιο απειλούμενο είδος πουλιού της Ελλάδας, οι θαλάσσιες ανεμώνες της Λίμνης Βουλιαγμένης, ο αχινός Paracentrotus lividus, το ενδημικό μυρμήγκι-λεγεωνάριος, τα ορθόπτερα των βουνών μας, οι απειλούμενες ενδημικές τουλίπες της Ελλάδας καθώς και πολλά ακόμη ενδημικά και απειλούμενα είδη φυτών και ζώων θα αποτελέσουν το αντικείμενο μελέτης 32 ομάδων Ελλήνων επιστημόνων, σε ακόμη ένα βήμα που γίνεται για την απόκτηση καλύτερης γνώσης για την ελληνική βιοποικιλότητα και την αποτελεσματικότερη προστασία της.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για έργα που εγκρίθηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος «Μελέτες πεδίου ενδημικών, απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας», συνολικού προϋπολογισμού 330.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Κάθε μελέτη, διάρκειας έως 12 μηνών, έχει στόχο την απόκτηση πολύτιμης γνώσης για σημαντικά είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας.

Άλλα έργα που εγκρίθηκαν είναι η εκτίμηση της επίδρασης της αλιείας στο κινδυνεύον είδος κοραλλιού Cladocora caespitosa, η εκτίμηση της επίδρασης του ξενικού κουνουπόψαρου στους αυτόχθονες ζουρνάδες του Ιονίου (απειλούμενο μικρό ψάρι των γλυκών νερών) και η μελέτη για το κρισίμως κινδυνεύον γκλαβόχελο, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος οργανισμών και βιοτόπων, τόσο στην ενδοχώρα όσο και στη θάλασσα.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.elidek.gr/2023/01/26/12180/

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.