Η κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει το ποσό της τάξεως των 65 εκατ. ευρώ, αναφορικά με την ενίσχυση βάμβακος, που με απλούς υπολογισμούς αναλογεί σε μία ενίσχυση των 25 ευρώ ανά στρέμμα. Ο υπολογισμός βγαίνει βασιζόμενος στο ότι το 2020 η καλλιεργούμενη έκταση με βαμβάκι, ανήλθε στα 2,77 εκατομμύρια στρέμματα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιος Λιβανός, τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις συναντήσεις που έχει παρευρεθεί δεν έχει σταματήσει να δηλώνει πως βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης των απαιτούμενων κονδυλίων.  Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία συνάντηση με τον Βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστο Κέλλα, ο υπουργός τόνισε πως εξετάζονται ήδη όλες οι δέουσες χρηματοδοτικές δυνατότητες, διαβεβαιώνοντας μάλιστα τον κύριο βουλευτή περί των προθέσεων του.

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της διεπαγγελματικής του βάμβακος (την Τρίτη), ενώ είχε προηγηθεί σχετική δέσμευση και κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους αγροτοσυνδικαλιστές της Καρδίτσας (τη Δευτέρα).

Μείζον ζήτημα δεν είναι άλλο από την εύρεση του κονδυλίου. Δεδομένα ο κ. Λίβανος κάνει ότι περνάει από το χέρι του ώστε να το βρει, όμως το έργο του έχει γίνει δυσκολότερο από την στιγμή που ο προκάτοχος του, κ. Μάκης Βορίδης, είχε εξαντλήσει τη χρηματοδοτική δυνατότητα που είχε υπάρξει από την ανακατανομή πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2% επί του συνόλου των πόρων της προηγούμενης προγραμματικής 2014-2020, ήτοι 96 εκατ. ευρώ).  Τα χρήματα αυτά είχαν διατεθεί ως προς τις ελαιοκαλλιέργειες, όπου εισπράχθηκαν συνολικά 126,3 εκατ. ευρώ  κορωνοενίσχυση ή περί τα 30 ευρώ το στρέμμα.

Βάση των μέχρι στιγμής δεδομένων, κονδύλια από κοινοτικούς πόρους δεν υφίστανται, όμως, υπάρχει στον ορίζοντα μία πρόβλεψη για πρόσθετες ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού από εθνικούς πόρους, με ένα ποσό της τάξεως των 156 εκατ. ευρώ. Είναι η διαφορά από την αρχική έγκριση των Βρυξελλών για 426 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν διατεθεί ήδη τα 270 εκατ. ευρώ με αποφάσεις του κ. Βορίδη.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.