τρακτερ-γεωργια

Του Παναγιώτη Γ. Κούβαρη

Η έλλειψη Διάταξης Προστασίας Έναντι Ανατροπής (ΔΠΕΑ) σε παλαιούς γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ), αποτελεί την κύρια αιτία δεκάδων ατυχημάτων, συχνά θανατηφόρων, που συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Με στόχο τον περιορισμό των ατυχημάτων, αλλά και την εναρμόνιση με το κοινοτικό και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που απαιτεί την ύπαρξη επί των γεωργικών ελκυστήρων εγκεκριμένου τύπου ΔΠΕΑ ως προϋπόθεση για την έγκριση και την ταξινόμηση και απογραφή τους, με απόφασή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες παλαιών γεωργικών ελκυστήρων (τρακτέρ) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές και συγκεκριμένα στην τοποθέτηση εγκεκριμένου τύπου Διατάξεων Προστασίας Έναντι Ανατροπής (ΔΠΕΑ) στα τρακτέρ τους.

Η απόφαση του Υπουργείου, που αφορά γεωργικούς ελκυστήρες που έχουν ταξινομηθεί ή έχουν άδεια κυκλοφορίας που εκδόθηκε πριν τις 21-5-1998, προβλέπει ότι είναι δυνατόν να κατασκευαστούν και να εγκριθούν νέου τύπου ΔΠΕΑ από ενδιαφερόμενους (μεμονωμένους/ ανεξάρτητους κατασκευαστές, μηχανουργεία, ειδικούς μηχανικούς, κ.λπ.) οι οποίοι αναλαμβάνουν τις απαιτούμενες από τον νόμο ευθύνες και υποχρεώσεις του κατασκευαστή.

Επισημαίνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις προστασίας που έχουν εγκριθεί και διατεθεί στην αγορά, ήδη από την ημερομηνία παραγωγής ενός γεωργικού ελκυστήρα και από τον ίδιο τον κατασκευαστή του.

Για να εγκριθούν οι νέου τύπου ΔΠΕΑ απαιτείται δοκιμή που γίνεται από πιστοποιημένους για το σκοπό αυτό φορείς.
Ήδη, στη χώρα μας έχουν λάβει έγκριση ΔΠΕΑ ελληνικής κατασκευής που καλύπτουν σημαντικό αριθμό παλαιών μοντέλων ελκυστήρων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.