urban-farmer-transporting-freshly-harvested-pumpkins-in-wheelbarrow-907717424-5c12a55346e0fb000121c123

Περισσότερα μολδαβικά δαμάσκηνα, σταφύλια και άλλα γεωργικά προϊόντα θα κυκλοφορήσουν σύντομα στις ευρωπαϊκές αγορές χωρίς δασμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες Πέμπτη 9/6 έναν κανονισμό που επιτρέπει την προσωρινή βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά για τα υπόλοιπα επτά προϊόντα από τη Μολδαβία, τα οποία εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις κατά την είσοδό τους στην ΕΕ.

Αυτή είναι μια απόδειξη της αλληλεγγύης της ΕΕ που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τη Μολδαβία να αντιμετωπίσει την απώλεια των κύριων αγορών και των κόμβων διαμετακόμισης για αυτά τα βασικά γεωργικά προϊόντα, ως αποτέλεσμα του αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσίας δεν επηρεάζει μόνο σοβαρά την οικονομία της Ουκρανίας, αλλά και την οικονομία της και των γειτόνων μας, στην προκειμένη περίπτωση της Μολδαβίας. Η σημερινή απόφαση, ο υπερδιπλασιασμός των επτά ποσοστώσεων για βασικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Μολδαβίας, αποτελεί απτό σημάδι αλληλεγγύης της ΕΕ».

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις , δήλωσε: « Η ικανότητα της Μολδαβίας να συναλλάσσεται με τον κόσμο έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τον βάναυσο και παράνομο πόλεμο της Ρωσίας. Διευκολύνοντας την πρόσβαση στην αγορά για βασικά γεωργικά προϊόντα, η ΕΕ βοηθά τη Μολδαβία να ανακατευθύνει το επηρεασμένο εμπόριο. Αυτό θα βοηθήσει άμεσα τους Μολδαβούς παραγωγούς, υποστηρίζοντας την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας στις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες. Η ΕΕ εντείνεται για άλλη μια φορά για να υποστηρίξει έναν Ευρωπαίο γείτονα».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Janusz Wojciechowski , δήλωσε: «Ελπίζω ότι αυτό το άνευ προηγουμένου μέτρο θα στηρίξει τους Μολδαβούς παραγωγούς στην άμβλυνση ορισμένων από τις πιέσεις της αγοράς βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, ενθαρρύνουμε τους Μολδαβούς ομολόγους μας να επενδύσουν σε μεταποιητικές ικανότητες και παραγωγή υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης των Μολδαβών παραγωγών στην αγορά της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε τεχνική βοήθεια από αυτή την άποψη».

Σχεδόν όλα τα προϊόντα της Μολδαβίας μπορούν ήδη να εισέλθουν στην ΕΕ χωρίς δασμούς στο πλαίσιο της Ζώνης Βαθύς και Συνολικής Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΕ-Μολδαβίας (DCFTA).

Τα προτεινόμενα μέτρα καλύπτουν τα υπόλοιπα επτά προϊόντα για τα οποία οι εξαγωγές από τη Μολδαβία στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη ελευθερωθεί πλήρως: δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια, μήλα, ντομάτες, σκόρδο, κεράσια και χυμός σταφυλιού. Ο κανονισμός υπερδιπλασιάζει – για διάρκεια ενός έτους – την ποσότητα αυτών των προϊόντων που μπορούν να εισαχθούν αδασμολόγητα από τη Μολδαβία στην ΕΕ. Οι δυνητικοί αδασμολόγητοι όγκοι θα ανέρχονται πλέον σε περίπου 55 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 10 εκατ. ευρώ δαμάσκηνων και 27 εκατ. ευρώ επιτραπέζιων σταφυλιών.

Η πρόσθετη απελευθέρωση των εισαγωγών στην ΕΕ θα βοηθήσει τους Μολδαβούς παραγωγούς και εξαγωγείς να ξεπεράσουν τις απώλειες της αγοράς που υπέστησαν ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Μαζί με την αυξημένη πρόσβαση στις οδικές μεταφορές στην ΕΕ (επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Μολδαβίας και ΕΕ), η ελευθέρωση αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις εξαγωγές μολδαβικών προϊόντων προς και μέσω της ΕΕ. Επιπλέον, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε περαιτέρω αμοιβαία ελευθέρωση, η οποία θα έκανε την ΕΕ και τη Μολδαβία να προχωρήσουν ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους ελευθέρωσης του εμπορίου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.