wine-types-istock

Ο κλάδος του κρασιού καλείται να καταγράψει τα πρόσθετα συστατικά των οίνων που παράγει σε μια ψηφιακή ετικέτα, η οποία απαιτείται να λαμβάνει υπόψη την άγνοια των καταναλωτών, για να επιτευχθεί μια άσκηση διαφάνειας.

Εκπαιδευτικές προκλήσεις και ευκαιρίες για διαφάνεια παρουσιάζονται σχετικά με την αναγραφή των συστατικών των οίνων. Αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2023-2027), η υποχρεωτική επισήμανση των διατροφικών πληροφοριών (στην φυσική ετικέτα) και των συστατικών (στην ετικέτα ή διαδικτυακά ή μέσω κωδικού QR στην ετικέτα) για τα κρασιά που πωλούνται στην Ευρώπη από το τέλος του 2023 αποτελούν το κουτί της Πανδώρας για την ήδη πολύπλοκη αντίληψη των καταναλωτών για τον κόσμο των κρασιών. Παραγγέλνοντας από την υπηρεσία Wine Intelligence (ομάδα IWSR), επισημαίνει σε ανάρτησή της η ΚΕΟΣΟΕ, μια διαδικτυακή έρευνα σχετικά με την αντίδραση των καταναλωτών σε αυτές τις νέες πληροφορίες, η διεθνής ένωση παραγωγών και διανομέων οινολογικών προϊόντων (Œnoppia) συγκέντρωσε τις αντιδράσεις σε 10 χώρες 11.533 καταναλωτών κρασιού (με κατανάλωση τουλάχιστον ένα ποτήρι κρασί ανά μήνα).

«Η κύρια αντίληψη που προκύπτει από αυτήν την έρευνα σχετικά με την επισήμανση των συστατικών είναι η αβεβαιότητα, πολύ περισσότερο από την απόλυτη απόρριψη», συνοψίζει ο Stéphane La Guerche, Γενικός Διευθυντής της Œnoppia. Οι απαντήσεις αποκαλύπτουν πράγματι την έλλειψη ξεκάθαρης άποψης εκ μέρους των καταναλωτών σχετικά με το ζήτημα της παρουσίας προσθέτων στο κρασί, τουλάχιστον εκτός από τα βιολογικά κρασιά (το 66% πιστεύει ότι η βιολογική πιστοποίηση απαγορεύει κάθε πρόσθετο). Για τον Stéphane La Guerche, η οινοποιία πρέπει να επικοινωνήσει συνδυαστικά με τις μεθόδους οινοποίησης που θα συνοδεύουν αυτήν την επισήμανση. Ειδικότερα οι οινοποιοί πρέπει να καθησυχάσουν για την ποιότητα των κρασιών (49% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα ποιοτικά κρασιά δεν χρειάζονται πρόσθετα) και για τον αντίκτυπο στην υγεία (42% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζουν εάν η κατανάλωση κρασιού με πρόσθετο είναι επικίνδυνη για την υγεία τους).

Σύντομη λίστα

Όσον αφορά την αποδοχή από τον καταναλωτή, «μια σύντομη λίστα συστατικών (π.χ. «σταφύλι 99%, συντηρητικό (θειώδη) και αντιοξειδωτικό (L-ασκορβικό οξύ)») θα προτιμηθεί σε σχέση με έναν μακρύ κατάλογο («σταφύλι 99 %, συντηρητικό (θειώδη) και αντιοξειδωτικό (ταννίνες, L-ασκορβικό οξύ), ρυθμιστής οξύτητας (θειικό ασβέστιο), σταθεροποιητής (μεταταρταρικό οξύ, μαννοπρωτεΐνες μαγιάς»). Ενώ το πρώτο έχει ουδέτερο αντίκτυπο, ακόμη και θετικό, στην εικόνα του κρασιού σε σύγκριση στην απλή αναφορά «περιέχει θειώδη», το δεύτερο μάλλον θα συνδεόταν με την αντιστάθμιση της έλλειψης ποιότητας του κρασιού», εξηγεί ο Stéphane La Guerche, σημειώνοντας αποχρώσεις ανάλογα με τις χώρες. Οι Αγγλοσάξονες είναι υπέρ της διαφάνειας, ενώ το ίδιο αναζωογονεί έντονα τις αγορές της Ιαπωνίας. Συνολικά, «οι καταναλωτές θα ήταν περισσότερο διατεθειμένοι να αποδεχτούν παρά να απορρίψουν την πλειονότητα των συστατικών. Μόνο εκείνα με «χημικό ήχο» θα ήταν λιγότερο αποδεκτοί (όπως δικαρβονικός μεθυλεστέρας ή καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη)», προσθέτει ο διευθυντής της Œnoppia, για τον οποίο «η εξήγηση του ρόλου ενός συστατικού θα επέτρεπε μια σημαντική αύξηση στην αποδοχή του».

Ακόμη και αν η μεταβατική περίοδος διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023, ο Ignacio Sánchez Recarte, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων Οίνου (CEEV) προτρέπει τους οινοπαραγωγούς να αρχίσουν να καταγράφουν τα συστατικά τους το συντομότερο δυνατό. Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις ως προς το μήκος των λιστών προς εμφάνιση (για παράδειγμα για εμπόρους που κάνουν μείγματα από διάφορους παραγωγούς). Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει κίνδυνος επαναλειτουργίας και αυστηροποίησης των κανόνων επισήμανσης της ΚΑΠ για τα αλκοολούχα ποτά, μετά την έκθεση της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου (Επιτροπή Beca) και την αναθεώρηση του κανονισμού για την ενημέρωση των καταναλωτών, που πραγματοποιείται επίσης παράλληλα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.