8syndedrPerifSymv

Ο Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς παρευρέθηκε την Τετάρτη 13/4/2022 στην 8η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας με θέμα την Κωπαΐδα. Ο Σύλλογος ανέφερε τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες τα τελευταία χρόνια, και πρότεινε έργα προς την κατεύθυνση της βελτιστοποίησης της καθημερινής ζωής των αγροτών που δραστηριοποιούνται στο κωπαϊδικό πεδίο. Ζήτησε να δοθούν άμεσες λύσεις στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκων σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, με την θεσμοθέτηση χωροταξικού σχεδιασμού στον οποίο οι περιφέρειες και τα περιφερειακά συμβούλια θα μεριμνούν και θα θέτουν σωστά τις προτεραιότητές τους. Επισήμανε την παράλειψη της Κωπαΐδας από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων του προγράμματος ΥΔΟΡ 2, ένα πρόγραμμα με 21 έργα προϋπολογισμού 4,2 δις. Ευρώ. Τέλος, ανέφερε ότι την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και της ανάγκης παραγωγής εγχώριων αγροτικών προϊόντων, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, θα πρέπει περισσότερο από ποτέ,   να μην υπάρξουν αρδευτικά προβλήματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να μπορέσει ο αγροτικός κόσμος να παράγει ποιοτικά προϊόντα για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας μας.

Οι προτάσεις του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ για έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα εντός του Κωπαϊδικού πεδίου.

  • Καθαρισμός Μέλανα ποταμού από τον Ορχομενό, ως  την περιοχή Τουρλογιάνννη. (έργο για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί μελέτη από την περιφέρεια Στερεάς, και θα πρέπει να προγραμματιστεί άμεσα και η υλοποίηση του, βοηθώντας στην αποστράγγιση μεγάλών περιοχών του κάμπου)
  • Δημιουργία αντλιοστασίου στην περιοχή της ράχης, για την άμεση μεταφορά του όγκου νερού των χειμερινών βροχοπτώσεων από τα γύρω βουνά, κατευθείαν στον Κηφισό ποταμό και όχι όπως λανθασμένα διέρχεται σήμερα μέσω σωλήνα εκατέρωθεν του Κηφισού ποταμού και διοχετεύοντας τον όγκο του νερού στο Κωπαϊδικό πεδίο, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές κυρίως στις περιοχές του Σωληναρίου, Αγίου Δημητρίου, Πέτρας, Υψηλάντη, Αλαλκομενέ, Αγίας Τριάδος και άλλων περιοχών.
  • Αύξηση δυναμικής ισχύος στο υπάρχον ηλεκτρικό αντλιοστάσιο που αντλεί το νερό από τον κάμπο και το διοχετεύει στον Κηφισό ποταμό (ηλεκτραντλίες, αντλιοστάσιο πλησίον του Λόφι), με την τοποθέτηση νέων αντλιών, για την ταχύτερη αποστράγγιση του κάμπου, σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης του όγκου νερού λόγω αυξημένων βροχοπτώσεων.
  • Ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας.
  • Ολοκλήρωση των αναδασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν χρονοτριβήσει.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.