54756257547554

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ για δυνατότητες αποθήκευσης 20.000 τόνων στον λιμένα Θεσσαλονίκης

Την κρισιμότητα της κατάστασης στον παγκόσμιο εφοδιασμό με σιτηρά, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα της χώρας να συνεισφέρει ουσιωδώς στη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε για δυνατότητες αποθήκευσης 20.000 τόνων στον λιμένα Θεσσαλονίκης με προοπτική πολλαπλασιασμού τους σε 38.000 σε αποθήκες του σιδηροδρομικού δικτύου μεταφοράς. Επίσης, αναφέρθηκε σε δυνατότητες αποθήκευσης και μεταφόρτωσης έως 200.000 τόνων σιτηρών τον μήνα από τον λιμένα Αλεξανδρούπολης κατόπιν προτεινόμενων προσαρμογών του υπάρχοντος εξοπλισμού, με ενωσιακούς πόρους.

Ο υπουργός επανέλαβε την ανάγκη συνεχούς στήριξης των γεωργών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από την τεράστια αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων και τους υφιστάμενους περιορισμούς στις εξαγωγές λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Για τον ίδιο λόγο αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους τομείς των οπωροκηπευτικών και αμπέλου που αντιμετωπίζουν αρνητικό περιθώριο κέρδους λόγω των τιμών των γεωργικών εισροών και των μειωμένων εξαγωγών. Ενημέρωσε για την επιλογή της χώρας να ενισχύσει αυτούς τους τομείς, μέσω των διαθέσιμων κονδυλίων από το αποθεματικό κρίσης, δίνοντας προτεραιότητα στα μέλη Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα το έτος 2022 και εφαρμόζουν πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κανονισμού. Βάσει αυτών θα υπάρξει στήριξη και στους παραγωγούς αμπέλου οινοπαραγωγής των νησιωτικών περιοχών.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι οι κτηνοτρόφοι της χώρας σχεδιάζεται να ενισχυθούν το προσεχές διάστημα μέσω των κονδυλίων της αγροτικής ανάπτυξης κατόπιν κατάλληλης προετοιμασίας του σχετικού έκτακτου μέτρου.

Ο υπουργός ποστήριξε σθεναρά την εξαίρεση από τις υποχρεώσεις αγρανάπαυσης και εναλλαγής καλλιεργειών και για το έτος 2023, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη παραγωγή τροφίμων για την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε να ισχύσει και για το έτος 2023 η δυνατότητα αλλαγής χώρας προορισμού σε υφιστάμενα προγράμματα προώθησης οίνων σε τρίτες χώρες μετά τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας  και τόνισε την ιδιαίτερη μέριμνα από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας για την συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στην εθνική αγορά και για την προστασία των καταναλωτών από τυχόν πλασματικές αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα και από ενδεχόμενα φαινόμενα απάτης.

Την ανάγκη για συνέχιση των θετικών βημάτων στην ορθολογική διαχείριση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, επισήμανε ο υπουργός, τονίζοντας την ανάγκη για αναλογικότητα με βάση την υφιστάμενη κατάσταση και τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους.

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε τη σημασία της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά, ως κρίσιμο στοιχείο σε θέματα ευζωίας των ζώων. Το συγκεκριμένο θέμα είναι υψηλής προτεραιότητας για τη χώρα μας με δεδομένο ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί το αναγκαίο πλαίσιο για τη διατήρηση και ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωφυσικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, τις δύσβατες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Τέλος, ο υπουργός χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Συμβουλίου για την ενίσχυση του ρόλου της υδατοκαλλιέργειας. Τόνισε ότι ιδιαίτερα η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια αποτελεί στρατηγικό τομέα της χώρας με εξαγωγικό προσανατολισμό αναγνωρίσιμο στις διεθνείς αγορές και ισχυρό οικονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στο εσωτερικό της χώρας. Είναι ουσιώδες να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στα ύδατα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.