w05-92948

Ως ένας μοναδικός χώρος για τα ελληνικά δεδομένα, χαρακτηρίζεται το «Σπίτι του Νερού» που λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια στην Πάτρα και έχει ως στόχο τη προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης και εξοικονόμησης του νερού, μέσω δράσεων πληροφόρησης, εκπαίδευσης, εκδηλώσεων και νέων συμβουλευτικών υπηρεσιών, που απευθύνονται στους πολίτες όλων των ηλικιών, καθώς και στους επαγγελματίες που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιβαλλοντολόγος, Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, «το ‘Σπίτι του Νερού’ δημιουργήθηκε το 2014 από το δήμο Πατρέων και την ΑΔΕΠ Α.Ε., στο πλαίσιο του έργου “Water Savingfor the Development – Εξοικονόμηση νερού για την ανάπτυξη” του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013, ενώ από το 2017 βρίσκεται υπό τη διαχείριση της διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου του δήμου Πατρέων».

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «δεν υπάρχει στην χώρα μας άλλο παρόμοιο κέντρο πληροφόρησης για την βιώσιμη διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού», εξηγώντας ότι «λειτουργούν μόνο μουσεία νερού, στα οποία εκτίθενται ιστορικά στοιχεία για το νερό μιας πόλης, παλαιός εξοπλισμός ύδρευσης κ.α.»

Όσον αφορά στην επισκεψιμότητα του κέντρου, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «στα οκτώ χρόνια της λειτουργίας του έχουν ενημερωθεί και εκπαιδευτεί περισσότερα από 40.000 άτομα με δεδομένο, όπως προσθέτει, ότι λόγω της COVID – 19, είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας».

Το «Σπίτι του Νερού» βρίσκεται στο νότιο μέρος του Κάστρου της Πάτρας και πρόκειται για λιθόκτιστο, επίμηκες κτίσμα των αρχών του 20ού αιώνα, συνολικού εμβαδού 120 τ.μ., το οποίο αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος της παλαιάς λίθινης υδατοδεξαμενής της πόλης, με νεοκλασικά στοιχεία.

Το πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, «έχει σχεδιαστεί από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης – εκπαίδευσης, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα video – πολυθέαμα για το ρόλο του νερού στη ζωή στον πλανήτη, καθώς και τρία θεματικά video, το ένα με θέμα τους υγροτόπους και τη ζωή σε αυτούς, το δεύτερο σχετικά με τα μνημεία νερού της Πάτρας και το τρίτο για τη χρήση του νερού κατά τις ιστορικές περιόδους στην ελλαδική ιστορία.

Επιπλέον, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, ανάλογα με την ηλικία τους, ένα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από εκπαιδευτικά βίντεο για τον κύκλο του νερού, τη ρύπανση, καθώς και την εξοικονόμηση του νερού στην καθημερινότητά τους.

Παράλληλα στην επιφάνεια όλων των τοίχων στο εσωτερικό του «Σπιτιού του Νερού», υπάρχουν εκθεματικές επιφάνειες που παραθέτουν με λεπτομέρειες σημαντικά στοιχεία για το νερό.

Επίσης, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντακόπουλο, «τα παιδιά ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε πρωτότυπα ομαδικά κινητικά παιχνίδια, ώστε να συνδυάσουν το παιχνίδι με τη μάθηση». Έτσι, μέσω των παιχνιδιών, ερευνούν και ανακαλύπτουν μέσα από πειράματα, κατανοούν και ερμηνεύουν τα προβλήματα που αφορούν στο νερό σε παγκόσμιο επίπεδο και ενεργοποιούνται μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην υιοθέτηση ορθών συμπεριφορών στην καθημερινότητα.

Μάλιστα, για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με στόχο την προώθηση της γνώσης με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, δημιουργήθηκαν παιχνίδια, όπως σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, δραστηριότητες παροιμιακών εκφράσεων, επιδαπέδιο φιδάκι, παραμύθια, κατασκευές πειράματα κ.α.

Επίσης, σε όλους τους επισκέπτες, στο «Σπίτι του Νερού», μοιράζεται ενημερωτικό – εκπαιδευτικό υλικό με τη μορφή φυλλαδίων, εντύπων δραστηριοτήτων και οδηγιών για την εξοικονόμηση του νερού, καθώς και μία συσκευή ρύθμισης της πίεσης του νερού, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στις κοινές οικιακές βρύσες, για την εξοικονόμηση της κατανάλωσης.

Αναφερόμενος στους στόχους που είχαν τεθεί αρχικά με την λειτουργία του «Σπιτιού του Νερού», ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «επιτυγχάνονται σε μεγάλο βαθμό» και εξηγεί: «Πρώτον, αυτό το διαπιστώνουμε από τη μεγάλη αποδοχή και την επισκεψιμότητα που έχει το κέντρο. Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του το έχουν επισκεφθεί περισσότερα από 40.000 άτομα, κυρίως μαθητές και φοιτητές από την Πάτρα, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, μέσω εκπαιδευτικών εκδρομών, καθώς και από χώρες του εξωτερικού. Επίσης, το κέντρο το επισκέπτονται μέλη οικολογικών ομάδων, περιβαλλοντικών συλλόγων, αλλά και μέλη τοπικών συλλόγων.

Δεύτερον, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΔΕΥΑΠ και την αποστολή ενημερωτικών εντύπων μέσω των λογαριασμών, έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλουμε στον περιορισμό της σπατάλης του νερού».

Ακόμη, αναφέρει ότι «ενημερώνουμε τους επισκέπτες για την υψηλή ποιότητα του νερού ύδρευσης της Πάτρας, τόσο από τις πηγές ύδρευσης, όσο και μέσω των διαδικασιών της μεταφοράς του από τα σύγχρονα δίκτυα στα σπίτια των καταναλωτών».

Σχετικά με τον προγραμματισμό νέων δράσεων, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «εμείς προσπαθούμε συνεχώς να εμπλουτίζουμε τις δραστηριότητές μας, ώστε το κέντρο να γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό.»

«Ήδη», συνεχίζει, «επικαιροποιούμε το εκπαιδευτικό υλικό, ενώ μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα παραχθούν φύλλα εργασίας, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν περεταίρω στα ζητήματα της εξοικονόμησης και σωστής διαχείρισης του νερού». Επίσης, προσθέτει ότι «μέσω του διαδικτύου θα μπορούν οι μαθητές να πραγματοποιούν δράσεις για την εξοικονόμηση του νερού».

Να σημειωθεί ότι στην εκπαιδευτική ομάδα του «Σπιτιού του Νερού» συμμετέχουν μαζί με τον περιβαλλοντολόγο Κωνσταντίνο Κωνσταντακόπουλο, η γεωλόγος Βασιλική Μπαουστάνου, η περιβαλλοντολόγος Ελένη Τρομπούκη και η περιβαλλοντολόγος – χαρτογράφος, Μυρσίνη Ζούρου.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος, η διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου του δήμου Πατρέων οργανώνει την Δευτέρα 6 Ιουνίου από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ στο νότιο πάρκο υπαίθρια έκθεση και βιωματικό περιβαλλοντικό εργαστήριο για την προβολή των περιβαλλοντικών δράσεων του δήμου Πατρέων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ενημερωτικές δράσεις για την ανακύκλωση υλικών, την προστασία του Παναχαϊκού όρους, την βιοποικιλότητα, την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας και την κλιματική αλλαγή.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.