ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 29ης AGROTICA

Tα «κλειδιά» για να περάσει η αγροτική οικονομία στη νέα εποχή

Πιο επιτακτική από ποτέ καθίσταται στη σημερινή εποχή η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, αφού η υιοθέτησή τους θα συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή περισσότερων αλλά και ποιοτικά ασφαλέστερων τροφίμων, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στην τοποθέτησή του στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο, με θέμα «Οι Νέες Τεχνολογίες ως Μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γεωργίας», συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο της 29ης Agrotica, η ΔΕΘ-Helexpo και το τμήμα Γεωπονίας, σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Βέβαια, για να περάσει η αγροτική οικονομία στη νέα εποχή και να βρουν εφαρμογή στο χωράφι οι νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά είναι υψίστης σημασίας η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, ιδιαίτερα των Γεωπονικών Σχολών της χώρας, «ώστε να πετύχουμε αύξηση της παραγωγής και μείωση του κόστους των καλλιεργειών, δίνοντας προστιθέμενη αξία στον ιδρώτα του Έλληνα αγρότη», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα θα διασφαλιστεί επίσης η αντιμετώπιση κάθε μελλοντικής πρόκλησης ή επισιτιστικού κινδύνου που προκύπτουν από τις αλλεπάλληλες και πολυεπίπεδες κρίσεις, ιδιαίτερα δε από την κλιματική.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της διασύνδεσης της γεωργικής έρευνας και της τεχνολογίας με την παραγωγή, και λέγοντας ότι όχι μόνο αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε ότι είναι αυτή που σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου στο πλαίσιο της ΚΑΠ αλλά και τα κίνητρα που δίνονται «θα δώσει νέα προοπτική στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της πλήρους αυτοματοποίησης της συγκομιδής και της χρήσης της ρομποτικής στις καλλιέργειες, με όφελος τη μείωση ως και 90% της χρήσης των φυτοφαρμάκων, αναφέρθηκε στην καθετοποιημένη γεωργία και ιδιαίτερα την υδροπονία που «μπορεί να φέρει την παραγωγή πιο κοντά στην πηγή ζήτησης, στα αστικά κέντρα, ενώ αποτελεί ένα δυνητικά χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση ορισμένων προκλήσεων της παραδοσιακής γεωργίας, ενόψει της έλλειψης γλυκού νερού, της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του εδάφους».

Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός στον οποίο θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν μέθοδοι κυκλικής οικονομίας και τόνισε πως «η κομποστοποίηση ως μέσον λίπανσης, η παραγωγή βιοντίζελ από τη ζωική παραγωγή, η χρήση κατσίγαρου από την ελαιοπαραγωγή ως βιοκαύσιμο, η χρήση ενεργειακών φυτών, αποτελούν λίγες μόνο από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα – σε μικρή ομολογουμένως κλίμακα- στην αγροτική οικονομία».Σ το πλαίσιο μάλιστα αυτό υπενθύμισε τη δυνατότητα επιδότησης για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών κατ’ αρχάς σε 75.000 εκμεταλλεύσεις.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.