image00020

Επισκέψεις κλιμακίων της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα ενόψει της 86ης ΔΕΘ

Σειρά επισκέψεων σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποίησαν κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής υπουργούς, και αποτελούμενα απο βουλευτές κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στο πλαίσιο των επισκέψεων του κόμματος ενόψει της 86ης ΔΕΘ. Συγκεκριμένα τα κλιμάκια της ΝΔ επισκέφθηκαν την Α Θεσσαλονίκης και τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας Κοζάνης, και Ξάνθης.

Επίσκεψη στο νομό Ημαθίας

Το νομό Ημαθίας επισκέφθηκε κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον βουλευτή του νομού και υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τους βουλευτές του νομού Αναστάσιο Μπαρτζώκα και Λάζαρο Τσαβδαρίδη, τους βουλευτές Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη και Καβάλας Μακάριο Λαζαρίδη, τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλο, τον πρόεδρο ΕΛ.Γ.Α. Ανδρέα Λυκουρέντζο, την γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΝΔ Μαρία Νάτσιου, τον γραμματέα Αγροτικών Φορέων ΝΔ Ανδρέα Καρασαρίνη και τον γραμματέα Ψηφιακού Μετασχηματισμού ΝΔ Κώστα Μαμουλή.

Το κλιμάκιο υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, συμμετείχε σε σύσκεψη αγροτικών φορέων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας παρουσία των βουλευτών των νομών, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτη Γκυρίνη καθώς και με μέλη της Δημοτικής Αρχής, επισκέφθηκε την αγροτική επιχείρηση Αντωνίου Βεζύρογλου και Σία, συναντήθηκε με εκπροσώπους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελίκης στην έδρα του Δημοτικού Διαμερίσματος, επισκέφθηκε το περιφερειακό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Νάουσας κ. Νικόλαο Καρανικόλα και μέλη της Δημοτικής Αρχής, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ανθεμίων και συναντήθηκε με εκπροσώπους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας. Τα μέλη του κλιμακίου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ συμμετείχαν σε συνάντηση με μέλη της ΔΕΕΠ Ημαθίας που προκάλεσε ο πρόεδρός της κ. Σταύρος Γιανναβαρτζής.

Στην υλοποίηση προγράμματος που θα περιορίζει τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή από την κλιματική κρίση, προχωρεί το ΥΠΑΑΤ, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των αγροτικών συλλόγων και συνεταιριστών από τις ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι το ΥΠΑΑΤ θα καλύψει και τις 1.224 αιτήσεις αντιχαλαζικής προστασίας, υπερδιπλασιάζοντας τον αρχικό προϋπολογισμό που ήταν στα 15 εκατ. ευρώ, ο οποίος πλέον θα καλύψει αιτήσεις ύψους 34 εκατ. Ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί σε τρία επίπεδα:

  1. Με δεδομένο ότι, επί συνόλου περσινών παραχθέντων 180.000 τόνων, οι εξαγωγές σε Ουκρανία (36.000 τόνοι) και Λευκορωσία (6.000 τόνοι), εφέτος λόγω του πολέμου μηδενίσθηκαν, θα ζητήσει την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των αγροτών από την Ε.Ε και συγκεκριμένα από τα κονδύλια που υπάρχουν για αποζημιώσεις λόγω του πολέμου.
  2. Τα αδιάθετα προϊόντα που βρίσκονται στα ψυγεία, θα γίνει καταγραφή και θα οδηγηθούν σε κομποστοποίηση, ώστε να αποζημιωθούν από de minimis.
  3. Με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομική δυνατότητα για τη στήριξη των αγροτών, ώστε να καλυφθεί – και μέσω de minimis- η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι για το 2021 ο ΕΛΓΑ πλήρωσε για αποζημιώσεις 350 εκατ., εκ των οποίων μόνο τα 158 προήρχοντο από εισφορές στον Οργανισμό, ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από τον προϋπολογισμό.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός της παρούσης κυβερνητικής θητείας. Σχετικά με τους εργάτες γης, αναφέρθηκε στη ρύθμιση που ψηφίσθηκε για δυνατότητα 5ετούς παραμονής και ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η επιδότηση, μέσω προγραμμάτων, για την κατασκευή καταλυμάτων. Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απ. Βεσυρόπουλος που μετείχε στη σύσκεψη τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα φορολογικά κίνητρα που δίνονται για ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην έκπτωση φορολογίας κατά 50% στα κέρδη των αγροτών που μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα.

Παράλληλα, το κλιμάκιο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλο, βρέθηκε στο κέντρο της Βέροιας και επισκέφθηκε έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μεταξύ των οποίων ο Ιερός Ναός του Χριστού Παντοκράτορα Βεροίας και ο Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Παταπίου. Λίγο αργότερα τα μέλη του κλιμακίου συναντήθηκαν διαδοχικά με τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, με τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, με τον δήμαρχο Βέροιας κ. Κώστα Βοργιατζίδη και μέλη της Δημοτικής Αρχής, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Γιώργο Μπίκα και μέλη της διοίκησης, με τον δήμαρχο Νάουσας κ. Νικόλαο Καρανικόλα καθώς και με μέλη της Δημοτικής Αρχής, ενώ επισκέφθηκαν το Δημοτικό Διαμέρισμα Ανθεμίων όπου και πραγματοποίησαν συνάντηση με εκπροσώπους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν, η Γραμματεία Αγροτικών Φορέων και η Γραμματεία Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα Παραγωγής και η αναβάθμισή του στην ψηφιακή εποχή».

Επίσκεψη στο νομό Πέλλας

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το νομό Πέλλας, τέθηκαν επί τάπητος και κατά τη διάρκεια των συσκέψεων με τους δημάρχους Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο, Έδεσσας, Δημήτρη Γιάννου, Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου και τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή.

Επίσκεψη στο νομό Κοζάνης

Το νομό Κοζάνης επισκέφθηκε κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στύλιο, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτή του νομού κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, τους βουλευτές του νομού κ.κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, Παρασκευή Βρυζίδου και Γιώργο Αμανατίδη, τους βουλευτές, Α’ Θεσσαλονίκης κ. Στράτο Σιμόπουλο και Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, την γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, τον Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων ΝΔ κ. Άκη Μπάφα, την γραμματέα Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού ΝΔ κ. Πίστη Κρυσταλλίδου και τον συντονιστή του Διαγραμματειακού Οργάνου κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

O υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος επισκέφθηκε την κτηνοτροφική μονάδα «Πουτογλίδη» στην περιοχή της Ακρινής Κοζάνης, ξεναγήθηκε στην πρότυπη μονάδα εκπαίδευσης αγροτών και γεωργών «Πασχαλίδη» στον Άγιο Δημήτριο, είδε τη λειτουργία του διαλογητηρίου πατάτας στο Μαυροδένδρι Κοζάνης και επισκέφθηκε την κτηνοτροφική μονάδα «Ματσαρίδη» στο Δρέπανο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.