λεσνδ

Μειωμένη είναι φέτος η παραγωγή ελαιόλαδου στη Λέσβο, όπως και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα όπου παραδοσιακά παράγουν λάδι.

Ο Μιχάλης Τζωρτζής διαθέτει ελαιοτριβείο, στο νησί της Λέσβου, είναι ελαιοπαραγωγός και τυποποιητής και μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για τη φετινή κατάσταση στην ελαιοπαραγωγή.

«Η περσινή χρονιά ήταν πολύ μεγάλη σε διάρκεια, ποσότητα και εργασία. Το περιμέναμε ότι θα είναι η μικρή χρονιά φέτος. Απλά πέρσι πέρυσι φτάσαμε σε πολύ μεγάλα ποσοστά παραγωγής, φέτος είναι μικρότερα. Η κλιματική κρίση «ακουμπάει» και την ελαιοκαλλιέργεια. Σαφώς και έχουμε πολύ μικρή παραγωγή και μικρή παραγωγή ελαιολάδου από αυτόν τον λίγο καρπό που έχουμε. Η ελιά έχει έναν κύκλο συγκεκριμένο, πρέπει να «κοιμηθεί» τον χειμώνα με χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ χαμηλές, να δεχτεί πολλά νερά και μετά την άνοιξη θα αρχίσει η ανθοφορία της και θα φτιάξει καρπό.
Αυτά λίγο έχουν μπερδευτεί τα τελευταία χρόνια, Και βροχές δεν έχουμε, και κρύο δεν έχουμε», όπως ανέφερε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, σχολιάζοντας και εν γένει την κατάσταση της ελαιοπαραγωγής στην Ευρώπη.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.