αρχείο λήψης

Ανοίγει οριστικά ο δρόμος των αποζημιώσεων για τις καλλιέργειες που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο, υποστηρίζει ο Λάκης Βασιλειάδης, βουλευτής Πέλλας της ΝΔ

Ανοίγει οριστικά ο δρόμος των αποζημιώσεων για τις καλλιέργειες που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο, υποστηρίζει ο Λάκης Βασιλειάδης, βουλευτής Πέλλας της ΝΔ.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή την απόφαση έγκρισης 20 εκατ. ευρώ, μετά από αίτημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή σήμερα -το στάδιο αυτό υποχρεωτικά διαρκεί 10 ημέρες- και έπειτα αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η απόφαση αφορά για την ΠΕ Πέλλας κυρίως καλλιέργειες όψιμου κερασιού στις ορεινές περιοχές, αλλά και άλλες περιοχές. Η ημερομηνία πληρωμής αναμένεται να καθοριστεί εντός του Μαΐου, διευκρινίζει ο βουλευτής.

Αργούν οι αποζημιώσεις εσπεριδοειδών για τους φετινούς παγετούς

Εν τω μεταξύ σημαντικά καθυστερούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από τους παγετούς του 2022 στα εσπεριδοειδή της Πελοποννήσου. Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί κι ότι πριν το Πάσχα θα δίνονταν ένα ποσό της τάξης των 300 ευρώ ως προκαταβολή, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Τώρα, όπως μας ενημερώνει για το ζήτημα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγίας Τριάδας Αργολίδας κ. Γιάννης Καλογερόπουλος, που είναι από μια περιοχή με πολλές ζημιές, πρόκειται να πάει στη βουλή το επόμενο διάστημα νομοθετική ρύθμιση, ώστε μετέπειτα να τρέξει το ζήτημα της προκαταβολής και έως το καλοκαίρι να υπάρξει εξόφληση. Αυτό ακριβώς λέει και το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από τον ΕΛΓΑ, αλλά μάλλον δύσκολο είναι να εξοφληθούν οι ζημιωθέντες παραγωγοί μέσα στο καλοκαίρι.

Έξαλλοι οι ελαιοπαραγωγοί στην Αιτωλοακαρνανία με τα πορίσματα

Μεγάλα παράπονα για αποζημιώσεις που καθυστερούν στα εσπεριδοειδή, σε σχέση με τους παγετούς του 2022, υπάρχουν και πιο βόρεια. Στην Αιτωλοακαρνανία για παράδειγμα οι παραγωγοί εσπεριδοειδών κάνουν λόγο για εμπαιγμό εκ μέρους του Οργανισμού, που με διάφορα ακατανόητα πορίσματα έχει πετάξει εντελώς έξω, πολλούς αγρότες που υπέστησαν ζημιές τους τελευταίους μήνες του 2021 σε ελιές και εσπεριδοειδή. Όπως τονίζει ο παραγωγός Ανδρέας Κότσαλος από το Μεσολόγγι ο ΕΛΓΑ στην περιοχή αυτή θυμάται τους αγρότες μόνον όταν είναι να εισπράξει την ασφαλιστική εισφορά.

Πληρωμές αποζημιώσεων σε πυρόπληκτους, τι λέει ο ΕΛΓΑ

Πότε θα πάρουν την προκαταβολή αποζημίωσης οι πληγέντες κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του Δήμου Ανατολικής Μάνης… Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ κ. Θανάσης Δαβάκης, πριν λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος τον ενημέρωσαν, ότι μετά την υπογραφή τη Μ. Δευτέρα της σχετικής απόφασης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, καταβάλλεται προσπάθεια, να πληρωθεί η προκαταβολή της αποζημίωσης στους 249 πληγέντες κατά κύριο επάγγελμα παραγωγούς του Δήμου Ανατολικής Μάνης, έως τη Μ. Πέμπτη. Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η πληρωμή αυτή θα πραγματοποιηθεί την αμέσως επόμενη εβδομάδα. Η αποζημίωση αυτή αφορά σε 136.465 καμένα ελαιόδεντρα και ανέρχεται στα 6.877.836€ (50,4€ ανά δέντρο) και σε 1.372 άλλα δέντρα και ανέρχεται σε 46.099,20€ (33,6€ ανά δέντρο). Θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο και η πληρωμή των πληγέντων μη κατά κύριο επάγγελμα παραγωγών, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

 

 

Πηγή: agrotypos.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.