36_alisida_kerasi-web-resources_dsc_1144_edited_700x385-696x383

Αντιμέτωπο με τον χρόνο συλλογής του κερασιού βρίσκεται το σύνολο των παραγωγών της χώρας, καθώς η μεγάλη έλλειψη εργατών γης έχει θέσει σε κίνδυνο τη φετινή σεζόν. Οι πρώιμες ποικιλίες έχουν ωριμάσει και βρίσκονται ακόμη πάνω στα δέντρα, ρισκάροντας υπερωρίμανση, βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, αλλά και προσβολή από ασθένειες και έντομα.

Οι κίνδυνοι αυτοί που ελλοχεύουν δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα από την οποία εξαρτάται και η τιμή του προϊόντος.

Λύση για τη συγκομιδή στην Αγιά οι πρόσφυγες

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι παραγωγοί κερασιών της επαρχίας Αγιάς, λόγω χαμηλής τιμής πώλησης του προϊόντος και αύξησης των ημερομισθίων των αλλοδαπών εργατών γης. Οι Αλβανοί εργάτες γης, που συνήθως απασχολούνται στα χωράφια, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν στάση εργασίας, ζητώντας αύξηση του ημερομισθίου από 35 στα 40 ευρώ, αίτημα που ικανοποιήθηκε αναγκαστικά από τους παραγωγούς, μια και τα κεράσια δεν μπορούν να μείνουν για μέρες αμάζευτα στο δέντρο.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Αγιάς, σε συνεργασία με δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Λάρισα, έφερε δοκιμαστικά σε ορισμένα χωράφια Σομαλούς εργάτες γης, οι οποίοι τις πρώτες μέρες απασχόλησης έδειξαν να προσαρμόζονται στις συνθήκες εργασίας. «Το ζήτημα, βέβαια, είναι η διάρκεια και η αντοχή τους», σύμφωνα με Αγιώτη παραγωγό.

Από την πλευρά τους, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δήμου Αγιάς με ανακοίνωσή τους αναφέρονται στα προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, με ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη εργατών γης, που είναι «αποτέλεσμα κρατικής ολιγωρίας και πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση και να επιλύσει το πρόβλημα, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες συνθήκες διαμονής, διαβίωσης και μετακίνησης των εργατών. Το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τα κεράσια και, στη συνέχεια, τα μήλα που σε λίγες μέρες θα χρειαστούν αραίωμα, καθώς και άλλα προϊόντα της Αγιάς. Η έλλειψη αυτή δεν οφείλεται σε κωλυσιεργία των αγροτών, οι οποίοι έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια, αλλά σε ολιγωρία των αρχών και της κυβέρνησης. Πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να εξασφαλίσει εργατικό δυναμικό για τις καλλιέργειες της περιοχής».

Άμεσα διακρατικές συμφωνίες

Οι παραγωγοί προτείνουν να υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες με χώρες της Βόρειας Αφρικής, με αφορμή τις αυξημένες ροές προσφύγων που παρατηρούνται προς τη χώρα μας, λόγω επισιτιστικής κρίσης ή σε εθνικό επίπεδο να επιτραπεί σε ανέργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας να απασχοληθούν στα χωράφια, δίχως να χάσουν τη σχετική επιδότηση.

Να σημειωθεί ότι στα 10.000 στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες της επαρχίας απαιτούνται περίπου 2.000-2.500 εργάτες γης και σήμερα απασχολούνται περίπου 700! Πάντως, αν συνεχιστεί το πρόβλημα, οι αγρότες κερασοπαραγωγοί όπως φαίνεται θα συνεργαστούν μεταξύ τους, με οικογένειες και φίλους να πηγαίνουν από χωράφι σε χωράφι για να μη μείνει ασυγκόμιστο το προϊόν.

Όσον αφορά την εξέλιξη της παραγωγής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικο, αυτή εξελίσσεται κανονικά, με ιδανικά μεγέθη κερασιών. Ο συνεταιρισμός προσδοκά να συγκομίσει περίπου 150 τόνους. Όσον αφορά την τιμή πώλησης, τα μεγάλα σε μέγεθος κεράσια πωλούνται αυτήν τη στιγμή 2,60 ευρώ/κιλό και τα μικρότερα 1,70 ευρώ/κιλό.

 

 

Με πληροφορίες από ypaithros.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.