dsfwrwr

Η σημερινή απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν από την Copa-Cogeca (8 Ιανουαρίου 2026) αποτελεί μια κομβική στιγμή στη σύγκρουση για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur.

Η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη στήριξη κρατών όπως η Ιταλία πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία των πρεσβευτών αύριο (9 Ιανουαρίου), για την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας Mercosur πρότεινε:
Πρόωρη αποδέσμευση 45 δισ. ευρώ: Το ποσό αυτό αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034. Η πρόταση προέβλεπε ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση έως και στα δύο τρίτα των κονδυλίων τους (frontloading) ήδη από τις αρχές του 2028, για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από το άνοιγμα της αγοράς στη Mercosur.
Ειδικό Ταμείο Αποζημιώσεων: Προτάθηκε η δημιουργία ενός “ταμείου κρίσης” ύψους περίπου 6,3 δισ. ευρώ για την άμεση στήριξη τομέων που θα πληγούν (όπως το βόειο κρέας, η ζάχαρη και τα πουλερικά).

Ωστόσο αυτές οι προτάσεις δεν φάνηκαν να είναι επαρκείς για να ικανοποιήσουν τους ευρωπαίους αγρότες και η Copa-Cogeca σήμερα δήλωσε την απόρριψή τους.

Μάλιστα εκτός από την Copa  (Επιτροπή Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων και αγροτικών συνεταιρισμών) Cogeca – (Γενική Επιτροπή Αγροτικής Συνεργασίας στην ΕΕ), και οι εθνικές οργανώσεις (όπως η ιρλανδική IFA και η γαλλική FNSEA) χαρακτήρισαν την προσφορά ανεπαρκή και παραπλανητική για τους εξής λόγους:

“Ψίχουλα” και “Προπέτασμα Καπνού”: Η οργάνωση υποστηρίζει ότι τα 45 δισ. δεν είναι “νέο χρήμα”, αλλά απλώς πρόωρη εκταμίευση κονδυλίων που ήδη ανήκουν στους αγρότες, ενώ οι συνολικές περικοπές στην ΚΑΠ παραμένουν στο 20%.
Δομική Απειλή: Θεωρούν ότι το ταμείο αποζημιώσεων προσπαθεί να “εξαγοράσει” την αποδοχή μιας συμφωνίας (Mercosur) που θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά στα ευρωπαϊκά πρότυπα παραγωγής και στην ανταγωνιστικότητα.
Διαχωρισμός ΚΑΠ και Mercosur: Η Copa-Cogeca επιμένει ότι η χρηματοδότηση της γεωργίας και οι εμπορικές συμφωνίες είναι ξεχωριστά ζητήματα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως αντάλλαγμα.
Έλλειψη Εγγυήσεων για το CBAM: Η Επιτροπή δεν έδωσε σαφείς δεσμεύσεις για την αναστολή του φόρου άνθρακα (CBAM) στα λιπάσματα, κάτι που αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για την Copa-Cogeca, καθώς θα εκτινάξει το κόστος από την 1η Ιανουαρίου 2026.

Αύριο, 9 Ιανουαρίου οι πρεσβευτές των 27 κρατών-μελών  θα ψηφίσουν για την έγκριση της υπογραφής της συμφωνίας Mercosur, εν μέσω έντονων αντιδράσεων των αγροτών σε όλη την Ευρώπη και ειδικά σε χώρες όπως η Γαλλία.
Κρίσιμος αναμένεται να είναι ο ρόλος της Ιταλίας καθώς παρότι η Μελόνι χαιρέτισε αρχικά την πρόταση για τα 45 δισ. ως “ιταλική επιτυχία”, η πίεση των αγροτών την αναγκάζει να επαναπροσδιορίσει τη στάση της.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 12 Ιανουαρίου η Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν έχει προγραμματίσει ταξίδι στην Παραγουάη για την επίσημη υπογραφή, εάν λάβει το “πράσινο φως” από τα κράτη-μέλη.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.