kalifornia

Η Καλιφόρνια αποκάλυψε τον «οδικό χάρτη αειφόρου διαχείρισης παρασίτων», ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για μια περιβαλλοντικά βιώσιμη κουλτούρα. Το σχέδιο επικεντρώνεται στην εξάλειψη των φυτοφαρμάκων μέχρι το έτος 2050.

Τοποθετημένο στις κορυφογραμμές ηφαιστειογενούς εδάφους σε υψηλότερα υψόμετρα στην οινοπαραγωγική περιοχή Lake County της Βόρειας Καλιφόρνια, ο Clay Shannon του οινοποιείου Shannon Family of Wines εκμεταλλεύεται πάνω από 1.000 βιολογικά στρέμματα αμπελώνων, με τον ίδιο να είναι παθιασμένος με το περιβάλλον.

Ο καλός βοσκός

Αν και διανύει τον πέμπτο χρόνο βιολογικής γεωργίας, ο ισόβιος διαχειριστής αμπελώνα και παραγωγός κρασιού φέρνει σημαντικές αλλαγές σε αυτή την περιοχή κρασιού κάτω από το ραντάρ με «μάλλινα τροφοδοτικά».

«Πρέπει να βάλουμε μερικά ίχνη στους αμπελώνες, έναν παλιό όρο που οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει», είπε ο Shannon, ο οποίος μεγάλωσε στη φάρμα των προβάτων του παππού και της γιαγιάς του στην κομητεία Sonoma. Αναφέρεται επίσης στον αντίκτυπο των ανθρώπων στο οικοσύστημα της γης.

Τα πρόβατά του βρίσκονται στο επίκεντρο της προσέγγισης της αναγεννητικής γεωργίας του οινοποιείου και επίσης της κατάλληλης επωνυμίας του «Ovis».

«Αυτά είναι έξυπνα ζώα. είναι ευαίσθητα στη γη και κάνουν καλή δουλειά κρατώντας το γρασίδι και τον κάτω όροφο του δρυοδάσους καθαρό», είπε η Σάνον. Το κοπάδι του από 1.700 πρόβατα βόσκει τις σειρές του αμπελώνα τρεις φορές το χρόνο για να ελέγξει τα ζιζάνια που παλεύουν για το νερό και τα θρεπτικά συστατικά των αμπελιών. Η χρήση προβάτων προάγει επίσης τη δέσμευση άνθρακα στους αμπελώνες και παρέχει φυσική ρύθμιση των ασθενειών και των παρασίτων.

«Τα πρόβατα προσθέτουν γονιμότητα στη γη», πρόσθεσε ο Shannon.

Η επανένταξη των ζώων εκτροφής στη φυτική παραγωγή αποφέρει σημαντικά οφέλη. Η χρήση τρακτέρ μειώνεται καθώς οι οπλές των προβάτων ενσωματώνουν κοπριά στο έδαφος. Η Shannon εξηγεί ότι τα πρόβατα ελέγχουν τα ζιζάνια τρώγοντας γρασίδι και αμπελόφυλλα, παρέχοντας 20% πρωτεΐνη. Οι προβατίνες παράγουν γάλα για αρνιά και το κρέας που εκτρέφεται από τα βοσκοτόπια πωλείται.

«Αυτό είναι αυτό που ονομάζουμε βιωσιμότητα», τόνισε.

Οδικός χάρτης αειφόρου διαχείρισης παρασίτων για την Καλιφόρνια

Ενώ, οι παραγωγοί κρασιού που είναι ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον, όπως το Shannon, κάνουν τη διαφορά στην Καλιφόρνια, το ίδιο κάνει και η πολιτεία που ανακοίνωσε πρόσφατα τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της για την προώθηση της ανθεκτικότητας του οικοσυστήματος.

Ο οδικός χάρτης βιώσιμης διαχείρισης παρασίτων για την Καλιφόρνια κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Κανονισμού για τα φυτοφάρμακα, την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της Καλιφόρνια και το Τμήμα Τροφίμων και Γεωργίας της Καλιφόρνια. Διαγράφει μια πορεία για την εξάλειψη των φυτοφαρμάκων υψηλού κινδύνου από την Καλιφόρνια έως το 2050.

Ωστόσο, οινοπαραγωγοί όπως ο Sam Coturri της Enterprise Vineyards στην κομητεία Sonoma, της οποίας η οικογένεια επιβλέπει 35 αμπελώνες κτημάτων και παράγει τη δική τους ετικέτα, Winery Sixteen 600, καλλιεργούν βιολογικά από το 1979.

Παλιά σχολική βιωσιμότητα στην Sonoma

«Αν υπάρχει ένα πράγμα που είναι απόλυτο, το πιο σημαντικό είναι ότι καλλιεργούμε σταφύλια για το μισό χρόνο, και το άλλο μισό του έτους, καλλιεργούμε χώμα», είπε ο Coturri. «Ξεκινά από τον αμπελώνα η εντατική, αναγεννητική, πιστοποιημένη βιολογική γεωργία είναι το κλειδί για να συλλάβετε την αίσθηση του τρόμου, το κλειδί για τη μακροζωία, τη γεωργία και την ηθική διεξαγωγή των επιχειρήσεων.»

Η υποστήριξή τους στο περιβάλλον, επίσης, έχει «βιολογικές» ρίζες.

«Ήταν μια φυσική εξέλιξη», είπε ο Coturri. «Ο πατέρας μου [Phil Coturri] ήταν παιδί του Σαν Φρανσίσκο τη δεκαετία του 1960 με ένα ήθος-χίπης-πίσω στη γη σε συνδυασμό με την οικογενειακή ιστορία στον κλάδο του κρασιού. Πολλά εύσημα πηγαίνουν σε έναν από τους πελάτες του αμπελώνα. Ο ενοικιαστής δεν ήθελε τα παιδιά του να παίζουν εκεί που ψεκάζονταν χημικά».

Βρίσκεται στο βουνό Sonoma, αυτός έγινε ο πρώτος τους βιολογικός αμπελώνας η αρχή της δέσμευσής τους για τη διαχείριση της γης από τον οποίο σήμερα παράγουν το Dos Limones Syrah τους.

Η φάρμα Coturris βιολογικά. Βελτιώνουν το περιβάλλον μέσα και γύρω από τους αμπελώνες για να διατηρήσουν τη φυσική ισορροπία, διατηρώντας παράλληλα υπό έλεγχο τους πληθυσμούς των παρασίτων. Αυτό επιτυγχάνεται με καλλιέργειες κάλυψης και εντομοκτήματα, σπιτάκια πουλιών, κουτιά για κουκουβάγιες και κούρνιες αρπακτικών, διαχείριση άγριων εκτάσεων και πρακτική καλλιέργεια για να διατηρήσουν τα αμπέλια στη βέλτιστη υγεία τους για να παραμείνουν ανθεκτικά στα παράσιτα.

«Πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι μόνο το σωστό για τον αμπελώνα και τους ανθρώπους, αλλά και το σωστό για την παραγωγή υπέροχων κρασιών», είπε ο Coturri.

Με αυτή τη μακροχρόνια φιλοσοφία, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Coturri είναι υποστηρικτές του «Slow Wine», το παρακλάδι του κινήματος Slow Food που ξεκίνησε στην Ιταλία από τον Carlo Petrini το 1989 ως απάντηση στην ανάπτυξη των βιομηχανοποιημένων τροφίμων.

«Είναι το αντίδοτο στον κόσμο του γρήγορου φαγητού και για να μεταφέρουμε αυτήν την αναλογία στον κόσμο του κρασιού σημαίνει να αφιερώνουμε χρόνο για να φροντίσουμε και να γνωρίζουμε τι βάζουμε στο σώμα μας. Είναι τόσο σημαντικό και διαισθητικό», σημείωσε ο Coturri.

Ομοίως, η διαίσθηση ήρθε στον Brandon Sparks-Gillis από τα Dragonette Cellars της κομητείας Santa Barbara μέσω του φαγητού. Ο Sparks-Gills ήταν τεχνίτης αρτοποιός ψωμιού πριν μπει στην οινοποιία. Σήμερα, αυτός και οι συνεργάτες του, τα αδέρφια John και Steve Dragonette, επικεντρώνονται σε κρασιά μικρής παρτίδας που εκφράζουν την ποικιλομορφία των εδαφών και του κλίματος στους πολλούς μεμονωμένους αμπελώνες τους, όπως ο αμπελώνας Duvarita, ο οποίος καλλιεργείται βιοδυναμικά για πάνω από μια δεκαετία.

«Ήταν το αυξανόμενο ενδιαφέρον μου για το φαγητό και το κρασί, ιδιαίτερα τα ταξίδια στην Ιταλία, που με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι το φαγητό που τρώμε και το κρασί που πίνουμε δημιουργούν το τοπίο που μας περιβάλλει», είπε η Sparks-Gillis. «Πρώτα φαγητό και μετά με κρασί. Η προστασία των πανέμορφων τοπίων μας αποτελεί ισχυρή προτεραιότητα στο Dragonette και είμαστε ενθουσιασμένοι που το Slow Wine επεκτείνει την εμβέλειά του.»

Μία αργή αρχή

Το US Slow Wine Guide δημιουργεί αυτή την ευαισθητοποίηση και είναι το κλειδί για την αντιστοίχιση παραγωγών κρασιού με οικολογική συνείδηση ​​με ομοϊδεάτες οινοπότες. Ο οδηγός διατίθεται σε ψηφιακή και έντυπη μορφή. Παρουσιάζει οινοποιεία στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον, την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη. Ο οδηγός εξετάζει την ποιότητα του κρασιού, την τήρηση του terroir, την αξία και την περιβαλλοντική ευαισθησία, όπως η εξάλειψη των συνθετικών ζιζανιοκτόνων.

«Ο οδηγός είχε ως επί το πλείστον μάρκετινγκ στο εμπόριο, αλλά το σημείο καμπής είναι ότι είναι ένας οδηγός για τους καταναλωτές που δίνουν προτεραιότητα στη διαχείριση της γης», είπε η συντάκτρια του Slow Wine Guide στις ΗΠΑ, Deborah Parker Wong. «Έχουμε γίνει υποστηρικτές των παραγωγών που θέλουν να καλλιεργούν με διαφάνεια. Και απαριθμούμε πολλές βιολογικές και βιοδυναμικές φάρμες που δεν είναι απαραίτητα πιστοποιημένες. Είμαστε χωρίς αποκλεισμούς. Οι καταναλωτές αξίζουν επίσης να γνωρίζουν γι’ αυτά.»

Τα οινοποιεία που περιλαμβάνονται στον οδηγό ποικίλλουν από μικροσκοπικά ρούχα για ένα άτομο έως μεγάλους παραγωγούς. Για τους καταναλωτές που είναι προσεκτικοί σε ζητήματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ο πόρος ανοίγει την ευκαιρία να υποστηρίξει το κίνημα. Και κάντε προσεκτικές επιλογές κρασιού και ανακαλύψτε νέα κρασιά.

Η Sparks-Gillis συμφωνεί ότι η ευαισθητοποίηση θα βοηθήσει στην επικοινωνία των προσπαθειών των οινοπαραγωγών που εργάζονται για να κάνουν τη διαφορά.

«Το κυριότερο είναι η επίγνωση», είπε η Sparks-Gillis. «Πρέπει να είμαστε περισσότερο προνοητικοί παρά αντιδραστικοί. Θέλουμε η γη να παραμείνει στη γεωργία και να ξεφύγει από την ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος ότι θα απαγορεύσουμε τα ζιζανιοκτόνα glyphosate στη διάρκεια της ζωής μας. Αυτή είναι η αγροτική μας φιλοσοφία, αλλά και η προσωπική μας φιλοσοφία».

Τέλος, οι οινοπαραγωγοί επικεντρώνονται στην αναδόμηση της οργανικής ύλης και της βιοποικιλότητας στο έδαφος. Απαλλάσσοντάς το από όλες τις συνθετικές εισροές, αυξάνοντας έτσι την ποιότητα των φρούτων χρόνο με το χρόνο. Αυτή η αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας του κρασιού με παράλληλη βλάβη στο περιβάλλον προσθέτει θετικές συνεισφορές στο τοπικό τοπίο. Καθώς τα «χνάρια» μπαίνουν στο χώμα, βήμα-βήμα, στη χρυσή κατάσταση.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.