w10-155920w1582634industry800b

Αυξήσεις που κυμαίνονται από 20% έως και 40% καταγράφονται στο κόστος παραγωγής της βιομηχανίας, στις τιμές των πρώτων υλών και στο κόστος μεταφοράς προϊόντων, συνεπεία της ανατιμήσεων στα ενεργειακά τιμολόγια, όπως προκύπτει από έρευνα γνώμης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), που διεξήχθη στο διάστημα 25/1 έως 7/2/2022, σε δείγμα 142 μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σχεδόν εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 88%) έχουν δει αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%. Συνεπεία αυτής της εξέλιξης, σημειώθηκε αύξηση 20%-40% στο κόστος παραγωγής για περισσότερες από μια στις πέντε επιχειρήσεις (22%), στις τιμές των πρώτων υλών για μία στις τρεις (31%) και των ενδιάμεσων προϊόντων για μία στις τέσσερις (25%), ενώ και οι δαπάνες μεταφοράς ακολούθησαν την «ανηφόρα» για μία στις πέντε (19%). Περισσότερες από τρεις στις δέκα επιχειρήσεις (33%) δεν έχουν μετακυλίσει, κατά δήλωσή τους, τις αυξήσεις στους πελάτες τους, ενώ το αντίθετο έχουν πράξει σχεδόν έξι στις δέκα (57%)

Δυσοίωνες είναι, βάσει των ευρημάτων της έρευνας, οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις τιμές ενέργειας στο επόμενο εξάμηνο: οι μισές αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια υψηλά επίπεδα με σήμερα και μία στις τρεις (31%) ότι θα αυξηθούν περαιτέρω, ενώ μόνο μία στις δέκα (11%) εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση τιμολογίων ενέργειας.

Τι θα συμβεί στην περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας στο επόμενο εξάμηνο; Μία στις πέντε επιχειρήσεις του δείγματος (19%) προβλέπει ότι θα έχει μείωση 10%- 20% στις πωλήσεις και μία στις τέσσερις (25%) εκτιμά ότι θα υπάρξει αντίστοιχη πτώση τόσο στις εξαγωγές, όσο και στα κέρδη.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επισημαίνει ότι, συνεπεία όλων των παραπάνω παραγόντων, είναι προφανής ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών αγορών του εξωτερικού, με αρνητικές συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στη διακράτηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

«Για να μην επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιχειρήσεων για το άμεσο χρονικό διάστημα, ο ΣΒΕ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, που οδηγούν σε μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία και σε διατήρηση των θέσεων εργασίας» υπογραμμίζει, αναγνωρίζοντας ότι την τελευταία τριετία έχουν ληφθεί πολλές ευνοϊκές αποφάσεις για την έμπρακτη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.

Οι προτάσεις

Η διοίκηση του ΣΒΕ ζητά -μεταξύ άλλων- την επανεξέταση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, την επίσπευση του θεσμικού πλαισίου διαμόρφωσης/εφαρμογής αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, την αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υπάρχει δυνατότητα υποδοχής και διανομής νέας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που μπορεί να παραχθεί από τη βιομηχανία με τη χρήση π.χ. φωτοβολταϊκών, τη θεσμοθέτηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας για τη βιομηχανία (πχ, με αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού), σχεδιασμό προγράμματος υποστήριξης του πράσινου μετασχηματισμού των εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων, το οποίο θα ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης κ.ά.

Επιπλέον προτείνει την άμεση ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με επιδότηση προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο και τη θεσμοθέτηση τόσο διαδικασίας εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερες από έξι δόσεις, όσο και της διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ με διμερή συμβόλαια, δηλαδή εκτός Χρηματιστηρίου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.